June – HCM test

Så blev også June HCM scannet i dag, med et fint resultat uden kommentarer 🙂

Familiær hypertrofisk kardiomyopati (HCM) forekommer i de fleste katteracer, visse racer (eks. Maine Coon og British Shorthair) er prædisponeret for HCM.

Forskningen omkring HCM hos katte er fokuseret på Maine Coon racen.

Men i øvrigt er HCM også en meget almindelig hjertefejl, ved mennesker, og forekommer ved 1 ud af 500.

HCM er en fortykkelse af hjertemusklen, og fortykkelsen vil medføre at der pumpes mindre blod gennem hjertet.

Derfor testes vores katte for om de har HCM i deres gener. Desværre er det bare ikke en garanti for at de, eller deres afkom ikke kan udvikle HCM, da der er andre mutationer eller varianter af HCM, som der endnu ikke kan testes for.

Mange dyrlæger fortæller de godt kan lave en HCM scanning, men det er ikke noget de lærer under uddannelsen, og kun ganske få dyrlæger i Danmark, er certificeret til at kunne lave denne undersøgelse. Og vi benytter kun dyrlæger, som har denne certificering, for at undgå fejldiagnosticering.

Ved at få lavet en HCM scanning af hjertet af en certificeret dyrlæge i Ekkogruppen under Københavns Universitet, forsøger vi så godt som det er muligt, at undgå at katte med HCM indgår i vores opdræt. Skulle der være en kat med HCM, vil den derfor blive neutraliseret, og dermed ikke mere bruges i opdrættet.

HCM scanning består i at hjertet scannes med højfrekvent ultralyd, og der dannes et billede af hjertet mens det slår. Her måles størrelsen på hjertet, hjertemusklen, og herunder også gennemstrømning.

Som resultat får vi et dokument som angiver måleresultater, samt om katten har normalt hjerte, eller HCM og i hvilken grad den har.

Du kan læse mere om Ekkogruppen her: https://www.kardiologi.ku.dk/dyrlaeger/ekkogruppen

Resultatet af HCM scanningen, sendes af dyrlægen til Pawpeds, hvor det senere vil fremgå af kattens stamtavle. Katten kan dog ikke scannes før den mindst er 1 år gammel.

Du kan læse test resultater af både HCM scanning, og DNA test på siden for vores Fertile hankatte og Fertile hunkatte for hver af dem.

Du kan i øvrigt læse meget mere om HCM på en side ved Københavns Universitet:

https://www.kardiologi.ku.dk/forskning/hypertrofisk_kardiomyopati//

Udgivet i MINOWISI, Nyheder.

Skriv et svar