Hvorfor bør din kat ikke gå frit ?

Der skal ikke være tvivl om, at vores killinger helst skal til hjem, hvor de ikke går frit i naturen eller byen. Vi har passet og plejet dem i flere måneder, og de er som var de familiemedlemmer hos os, som vi også har en interesse i har det godt.

Men på den anden side kan vi ikke bestemme hvad du gør med din kat. Du vælger at have den som friløber, efter du har fået killingen overdraget. Men det er faktisk ikke svært at holde den på egen grund, eller inde, og det har mange fordele.

Og jeg tror også katten lever længere, når den bor beskyttet.

Der er mange som mener at det er naturligt for katten, at den skal gå frit, men underligt nok er der ingen der mener at hundene skal gå frit rundt.

Om en kat er såkaldt friløber, eller holdes på egen grund, er et spørgsmål om at de lærer det – ganske som hunde lærer at gå i snor eller bag hegn.

Og iflg. lovgivningen skal du holde din kat på din egen grund, ganske ligesom hunde. Men til forskel fra hunde, er din kat ikke forsikret, og hvis den f.eks. ridser en bil, er det dig personligt der skal betale for udbedring af skader. Her gælder din ansvars forsikring ikke.

Faktisk kan du miste din kat, når den har været væk i 24 timer, og du ikke ved at dens ejer er blevet efterlyst. Også selvom den er chippet eller øremærket.

Men der er skam også rigtigt gode praktiske grunde, til at holde din kat på egen grund.

  1. Her i byen hvor vi bor, er der jævnligt mårhunde, og de spiser alt – både med og uden puls. Og de er meget aggressive.
  2. Katte bevæger sig over et stort område fra ca. 1-13 hektar. 1 hektar er 100*100m. I området kan de møde mange andre dyr.
  3. Du skal ikke bekymre dig om hvorfor din kat ikke er kommet hjem i måske flere dage. En gammel undersøgelse fra 2002, viste at der årligt dør mindst 70.000 katte i trafikken. I dag er det sikkert langt flere, da der er flere biler.
  4. Du slipper for flåter og lopper i sengen, og alle andre steder. Og din kat kan blive smittet med Analplasmose fra flåter. Sygdommen svarer til Borreliose, som mennesker kan smittes med.
  5. Nå katten fanger mus og fugle, er der en stor risiko for at den får orm, parasitter eller sygdomme med hjem
  6. Og hvis du er lidt heldig, har din kat Gardia med hjem. Gardia er en parasit, som også smitter til mennesker. Det er næsten umuligt at slippe af med Gardia igen, når den først er indenfor huset. Vand, sæbe og klorin hjælper ikke – der skal skrappere midler i brug, dagligt over en lang periode, og typisk forsvinder den ikke helt, men holdes kun nede.
  7. Herreløse katte i naturen, bærer ofte forskellige sygdomme. Nogle kan man vaccinere imod (Felv). Din kat kan f.eks. få Leukæmi og Clamydia Felis (speciel øjenbetændelse) og andre gode ting. Og hvis den går frit, bør du under alle omstændigheder vaccinere den årligt mod både Kattesyge og Katteinfluenza.
  8. Du og dine børn er også i risiko. F.eks. kan Rødmus være bærere af Haresyge (Toxoplasmose), som kan give gravide spontan abort.

Hvis hunde løb frit rundt, ville de være bærer af de samme problemer. Men det gør de jo ikke.

I øvrigt har studier vist, at en kat i hjemmet, kan modvirke allergi ved børn – og så er det i øvrigt sundt at have kæledyr, når man tager ansvar:

https://videnskab.dk/…/kat-i-hjemmet-paavirker-vores…/

Udgivet i MINOWISI, Nyheder.